Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR); gevolgen voor het onderwijs

Per 1 juli 2021 treedt de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) in werking. Deze nieuwe wet is bedoeld om het bestuur van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Ook voor uw scholen(groep) kan de wet gevolgen hebben. De PO-Raad en VO-raad hebben de gevolgen voor het onderwijs in kaart gebracht.

Hieronder treft u enkele actiepunten aan:

1. Uniforme taakopvatting

  • Controleer of de huidige statutaire doelomschrijving voldoende ruimte biedt om ook een breder publiek belang (zoals het belang van een dekkend onderwijsaanbod in de regio) mee te wegen bij de besluitvorming. Zo niet, dan is het verstandig om de statuten te wijzigen.

2. Tegenstrijdig belang

  • Meld potentiële tegenstrijdige belangen op tijd bij eventuele medebestuurders en het intern toezicht, zoals vastgelegd in de governance codes van de PO-Raad en VO-raad.

  • Voor eenhoofdige besturen met tegenstrijdig belang: laat het intern toezicht besluit nemen.

  • Voor meerhoofdige besturen: bekijk of het intern toezicht een (goedkeurende) rol in de statuten moet krijgen wanneer er bij een besluit sprake is van een tegenstrijdig belang van een van de bestuurders.

 3. Verplichte statutaire belet- en ontstentenisregeling

  • Controleer of de statuten een belet- en ontstentenisregeling bevatten en of deze voldoet aan jullie governance-inrichting (bv. relevant bij een meerhoofdig bestuur). Het is ook belangrijk om de begrippen in de statuten te definiëren.

  • Zo nee, bij de eerstvolgende statutenwijziging een belet- en ontstentenisregeling opnemen.

4. Aansprakelijkheid

  • Controleer of de uitbreiding van de aansprakelijkheid valt onder de dekking van de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.